Menu

Diepdruk

'De naam diepdruk komt van de techniek waarbij de inkt verdiept ligt in de drukcilinder'

De druktechniek diepdrukken
Diepdruk is één van de oudste druktechnieken die er bestaat. Denk bij diepdrukken aan de etsen van bijvoorbeeld Rembrandt van Rijn. Zijn etsen en gravures zijn diepdruk in vlakke vorm. De Engelse naam voor diepdruk is “ Gravure Printing”.

Diepdruk is een grafische techniek waarbij het te drukken beeld verdiept ligt in de drukvorm. Bij Vrijdag Premium Printing ligt het drukbeeld in een cilinder (cilinder diepdruk). Deze cilinder draait in de inkt, waarna de overtollige inkt er afgerakeld wordt door een rakelmes. De overgebleven inkt blijft achter in het verdiepte gedeelte van de cilinder. Het te bedrukken papier of karton wordt tussen de drukcilinder en een tegendrukcilinder getransporteerd onder drukspanning. Hierbij wordt de inkt rechtstreeks overgebracht op het papier of karton.

Voordelen van diepdruk
Diepdruk onderscheidt zich van offset drukken op verschillende vlakken;

  • Het kunnen drukken van briljante metallic effecten, parelmoer en zeer intense kleuren
  • Deze techniek kenmerkt zich door een hoge kleurconstantheid door de hele oplage heen
  • Het kunnen drukken van afbeeldingen op donker doorgekleurd papier en karton
  • Het is mogelijk speciale inkt op basis van het z.g. RGB te drukken 

Voordelen vellen diepdruk
Bij Vrijdag Premium Printing drukken we op vellen. Dit heet vellen diepdruk. Het overgrote deel diepdrukpersen in de wereld zijn z.g. rotatie (op rollen) diepdruk persen, geschikt voor zeer grote oplagen. Het grote voordeel van drukken op vellen is dat er kleinere oplages verwerkt kunnen worden en dat de vellen vervolgens door verschillende machines verder bewerkt kunnen worden. Denk aan offset, folie of preeg.

Een ander voordeel van diepdruk is dat de gebruikte inkt niet kan migreren, de reden hiervoor is dat deze inkt geen minerale oliën bevat.  

Toepassing van diepdrukken
Diepdruk wordt veel toegepast voor kwaliteitsdrukwerk voor verpakkingen (cosmetica, chocolade, tabak) en luxe tijdschriften.

Terug naar overzicht technieken

Combineer Diepdrukken met Brons

Bronspoeder is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren! Denk aan zilver, rosé tot parelmoer, goud en koper kleuren. Alle CMYK kleuren, PMS kleuren kunnen gecombineerd worden met bronspoeder. De mogelijkheden zijn eindeloos en zeer indrukwekkend, perfect voor premium verpakkingen.

Lees meer over Bronzen

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over Vellen Diepdruk?

Heeft u vragen over de techniek diepdrukken? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier