Menu

Lakken

'Een laklaag geeft drukwerk; tast, geur, extra glans, dimensie of bescherming'

De veredelingstechniek lakken
De toepassing van laklagen als afwerkingstechniek op drukwerk wordt steeds populairder. De veredelingstechniek lakken zorgt voor een tastbare meerwaarde, speciale uitstraling en/of bescherming van het drukwerk. Het kan een ontwerp net dat extra's geven waardoor het een onderscheidend effect heeft. Met een laklaag kunt u ook een specifiek onderdeel van het ontwerp extra in het oog laten springen.

Voordelen van lakken

  • Geeft textuur en details aan het design, terwijl andere delen onbehandeld blijven
  • Kan geheel of plaatselijk worden aangebracht (spotlak)
  • Kan worden gebruikt om tekst en het logo op de pagina te laten opvallen
  • Voegt luxe toe aan uw ontwerp en verpakking

Toeppassing van lakken
De afwerkingstechniek lakken kan overall of plaatselijk (spot vernis) op het drukwerk worden aangebracht. De keuze van het type lak hangt af van welk effect u wilt bereiken. Er zijn verschillende lakveredelingen mogelijk; denk aan hoogglanslak, glanslak, half matte lak, mat lak, fluweellak, vernislak, glitterlak, two-tone lak, soft touch lak of opzwellende 3D lak of reliëflak. 

Innovatieve lakken
Vrijdag Premium Printing is continue opzoek naar nieuwe lakeffecten. We blijven innoveren door experimenten met nieuwe inkten/lakken en technieken te onderzoeken. Voor bijzonder en innovatieve toepassingen op uw drukwerk bent u bij ons dan ook aan het goede adres.

Verschillende typen drukwerk lakafwerkingen
Interessant om te vermelden is dat alle lakafwerkingen gecombineerd kunnen worden met iedere gewenste elke kleur.
Wilt u graag advies of heeft u een speciale vraag, laat u dan adviseren. Wij streven naar het hoogst haalbare resultaat,   

Hoogglans lak / Glanslak:
 Een dunne laklaag met (hoog)glanzend effect over drukwerk. De lak is glad en heeft een spiegelend effect. 

Half matte lak / Mat lak: Een dunne laklaag met mat effect.

Fluweellak: Deze lak is transparant, beschermt het drukwerk en voelt fluweelzacht aan.

Dispersielak: Een dunne overall laklaag met matte afwerking. Beschermt het drukwerk. 

Glitterlak: Lak met hele fijne glitters. Het effect komt dicht in de buurt bij die van bronzen maar heeft minder diepgang en authenticiteit.

Two-tone lak: Deze speciale lak heeft een andere kleur afhankelijk van de lichtinvalshoek.

Soft touch lak: Deze lak voelt zacht aan en heeft een rubberachtige ondertoon.

Spot UV lak: Ook wel spotvernis genoemd. Met spot UV kun je een specifiek onderdeel van je ontwerp uitlichten met behulp van een laklaag.

Geurlak: Ook wel "Scratch 'n Sniff" genoemd. Bij deze nabewerking wordt er een geurstof toegevoegd en wanneer men wrijft of krabt komt de geur vrij.  

Opzwellende 3D lak: Afwerking met reliëflak zorgt voor een 3D effect.  Het maakt uw product niet alleen zichtbaar mooier, maar geeft ook een voelbaar te ervaren structuur van het oppervlak. Het is dus mogelijk om een logo of geaccentueerd element zelf te voelen.

Gravel lak: Gravellak en schuurpapierlak wordt ook wel aangeduid als gravelinkt. Deze lak kenmerkt zich door een ruw aanvoelend zanderig reliëf met een licht schurende eigenschap. Hiermee kun je een extra dimensie aan drukwerk geven dat echt tastbaar moet zijn. Toepassing van gravellak kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld stenen muurtjes of graveltennisbanen als werkelijkheid ervaren worden.

Bent u geïnteresseerd in lakveredeling voor uw drukwerk? 
Geef uw wensen aan ons door, er is meer mogelijk dan u denkt.

Terug naar overzicht technieken

Combineer Lakken met Diepdruk

Laat uw creativiteit de vrije loop en combineer diepdruk: briljante metallic effecten, parelmoer en zeer intense kleuren met de drukwerk techniek lakken waarbij tast, geur, extra glans, dimensie effect. De resultaten zullen indrukwekkend zijn, perfect voor premium verpakkingen.

Lees meer over Diepdrukken

Vragen over Lakken?

Heeft u vragen over druktechniek lakken? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier