Menu

Microstructuren

‘Voelbaar en dramatisch, een bijzonder accent’

Een onweerstaanbaar oogstrelend effect
Een geweldige manier om een voelbaar of dramatisch drukwerk effect toe te voegen aan een verpakking of etiket is door een microstructuur patroon te gebruiken. Vaak wordt dit gebruikt om de aandacht te vestigen op een bepaald gebied van een verpakkingsontwerp, al kan het ook all-over ingezet worden. Naast de visuele patronen van microsturen is het ook mogelijk om de hoeveelheid lak in hoge volumes aan te brengen. Dit zorgt voor een extra dimensie, een voelbaar accent welke de consument uitnodigt om het drukwerk aan te raken.

Hoe drukken we microstructuur effecten?
Microstructuur effecten drukken we o.a. door middel van een lak. Bij het lakken wordt er een laagje lak op drukwerk aangebracht en afhankelijk van het gekozen patroon/structuur en type lak ontwikkelt zich een bepaalt effect. Lakken kunnen zowel vlak als verhoogd aangebracht worden. Wanneer de lak verhoogd op het drukwerk ligt is er sprake van een soort 3D-effect.

Kunnen microstructuren gedrukt worden in kleur?
We kunnen microstructuur effecten zowel in transparante als in gekleurde lak drukken. Wanneer men kiest voor transparante lak is de ondergrondkleur van het papier of karton van invloed op het eindresultaat. Wat ook mogelijk is, is het drukken van een transparante lak over een basis van kleuren drukwerk. Voor microstructuren die gedrukt worden met gekleurde lak is er keuze uit CMYK en PMS kleuren.

Kunnen microstructuren gedrukt worden  op papier en karton?
Ja, we kunnen microstructuren drukken op zowel papier als karton. 

Is microstructuren drukwerk duurzaam?
Er zijn verschillende lakken verkrijgbaar. Lakken op waterbasis en lakken die biologisch afbreekbaar zijn, zijn voorbeelden van duurzame lakken. We proberen zoveel mogelijk duurzame lakken te gebruiken en testen samen met onze leveranciers continue testen om meer milieuvriendelijke grondstoffen te gebruiken. Afhankelijk van het lak effect wat gewenst is, zullen we een passende lak aanbieden.

Zijn microstructuren geschikt voor etiketten en verpakkingen?
Ja, microstructuren zijn geschikt om te drukken op bijna alle etiketten en verpakkingen. Of het nu all-over of in detail wordt gedrukt, het zal een meerwaarde creëren voor het etiket of verpakking. Niet alleen de textuur spreekt consumenten aan, ook de rol van het lichtinval dat speelt met de gedrukte patronen geven nét dat extra onderscheidende effect.

Combineren microstructuren goed met andere drukwerk effecten?
Ja, microstructuren kunnen goed gecombineerd worden met andere drukwerk effecten. Binnen microstructuren zijn er veel bijzondere effecten te bereiken (denk aan: kleur of transparante lak, verhoogd voelbaar 3D-effect of mat en glans) Wanneer microstructuren gecombineerd worden met andere drukwerk effecten leidt dat altijd tot een unieke uitstraling. Voorbeelden van populaire drukwerk effect combinaties zijn o.a. microstructuren met pregen, microstructuren met diepdruk of microstructuren met foliedruk.

Design tips

  • Microstructuren kunnen vlak en verhoogd aangebracht worden op papier en karton
  • Mat en glans effecten zijn mogelijk
  • Verhoogd voelbaar 3D effecten van patronen en structuren is mogelijk
  • Kan all-over of plaatselijk (als detail) worden aangebracht
  • Ideaal om logo’s of afbeeldingen te accentueren
  • Voegt een bijzonder en unieke accent toe aan het drukwerk

Terug naar overzicht drukwerk effecten

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over mircostructuur effecten?

Heeft u vragen over mircostructuur effecten? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier