Menu

3D Reliëf

‘3D reliëf effecten op papier of karton zorgen voor een extra dimensie en aantrekkingskracht’

Reliëf brengt papier of karton tot leven!
Driedimensionale (3D) effecten vergroten de aantrekkingskracht van uw verpakking. Reliëf geeft structuur aan het oppervlak en brengt papier of karton tot leven. Vaak wil men 3D reliëf aanraken. Zowel de visuele aantrekkingskracht als de tast beïnvloeden de beleving en indruk van een product en merk. 3D reliëf effecten kunnen zowel all-over als in specifieke details worden aangebracht op het drukwerk.

Hoe drukken we een 3D reliëf effect?
3D reliëf komt tot stand door het letterlijk vervormen van papier of karton. De druktechniek die we daarvoor gebruiken is pregen. Tijdens het pregen wordt papier of karton tussen twee clichés geperst. Deze passen op elkaar en zorgen voor een scherpe afdruk. Het reliëf wat daardoor ontstaat zorgt voor een 3D-effect. Het driedimensionale reliëf kan omhoog of omlaag worden gevormd. Termen die we daarvoor gebruiken zijn embossing of debossing. Het verschil tussen embossing en debossing is dat embossing een afbeelding of tekst creëert dat omhoog oprijst uit materiaal, terwijl debossing het 3D reliëf omlaag duwt in materiaal. Preeg resultaten kunnen per papiersoort sterk verschillen. 

Hoeveel verschillende 3D reliëf effecten kunnen gedrukt worden?
Er kunnen ontzettend veel verschillende 3D reliëf effecten gedrukt worden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Allereerst is er de keuze tussen embossing of debossing.
 • Daarnaast is het mogelijk om reliëf met gelijke hoogte of met multi-level te drukken. Bij enkellaags reliëf is de diepte of hoogte in het hele beeld gelijk. Bij multi-level reliëf worden er verschillende dieptes of hoogtes gedrukt.
 • 3D reliëf kan zowel all-over als voor detail gedrukt worden.
 • Papier of karton soorten hebben ook invloed op de mate van het 3D reliëf effect. Per papiersoort kunnen de 3D-effecten namelijk sterk verschillen.
 • Is het papier of karton blanco of heeft het een voorbewerking gehad zoals een gemetalliseerde coating?
 • En verder hebben andere drukwerk effecten ook invloed op de ‘look en feel’ van 3D reliëf wanneer deze gecombineerd worden. 

Kan 3D reliëf worden gedrukt op alle papier en kartonsoorten?
Nee, niet alle soorten papier en karton zijn geschikt. De samenstelling van het papier of karton, uw ontwerp en de gekozen productie techniek bepalen het resultaat. Vanzelfsprekend hebben we een grote collectie (dun) papier en (dikker) karton, waarop geweldige 3D reliëf effecten kunnen worden aangebracht. 

Is 3D reliëf drukwerk duurzaam?
3D reliëf is misschien wel het meest duurzaam drukwerk effect. Het reliëf brengt papier of karton tot leven zonder gebruik van inkt, vernis, folie of andere materialen!

Is het 3D reliëf drukwerk effect geschikt voor etiketten en verpakkingen?
3D reliëf effecten zijn in principe geschikt voor alle etiketten en verpakkingen. Het kan zowel all-over of als in detail gedrukt worden. 3D reliëf op een verpakking of etiket straalt professionaliteit uit en kan de visuele aantrekkingskracht van uw merk sterk verbeteren.

Combineeren 3D reliëf effecten goed met andere drukwerk effecten?
Ja, 3D reliëf effecten combineren heel goed met andere drukwerk effecten. 3D-effecten combineren met andere drukwerk effecten versterkt de wow factor! Combineer bijvoorbeeld: Pregen met foliedruk, Sparkling Mineral Powder, diepdruk of een lak! 3D reliëf effecten zijn erg geliefd door de unieke uitstraling die het genereren, en door verschillende drukwerk effecten te combineren is het mogelijk om een verpakking of etiket naar een hoger niveau te tillen.

Design tips

 • Drukken zonder inkt.
 • Het reliëf brengt papier of karton tot leven
 • 3D reliëf kan als communicatiemiddel worden gebruikt! Zonder inkt kan er nog steeds  tekst gedrukt worden
 • Laat bepaalde delen van het drukwerk extra opvallen, zonder de rust in het ontwerp te verliezen
 • Preeg resultaten kunnen per papiersoort sterk verschillen.
 • Zorgt voor een textuur in het drukwerk
 • Voegt luxe toe aan het drukwerk

 Terug naar overzicht drukwerk effecten

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over 3D reliëf effecten

Heeft u vragen over de mogelijkheden van 3D reliëf effecten? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over welke drukwerk effecten goed combineren? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier