Menu

Drukken zonder inkt

‘Een zowel voelbare als zichtbare gedrukte afbeelding of tekst, zonder gebruik van inkt’

Duurzaam,  visueel en tactiel drukwerk effecten aantrekkingskracht!
Drukken zonder inkt klinkt onwerkelijk, maar het is zeker mogelijk. Door alleen reliëf toe te voegen aan papier of karton verschijnt er een voelbare en zichtbare afbeelding of tekst. Het reliëf is driedimensionaal en speelt met lichtinval, schaduwen, texturen en de positie van de kijker. Het 3D reliëf effect is niet afhankelijk van kleur. Het materiaal en (verpakkings)ontwerp spreken dus voor zichzelf.

Verpakkingen zonder inkt bedrukking, waarbij alleen gecommuniceerd wordt door middel van vorm en reliëf,  zijn binnen de verpakkingsindustrie een ‘relatief’ nieuw fenomeen. Het geneert een pure delicate ‘look en feel’ waarbij de focus ligt op materiaal en visuele en tactiele aantrekkelijkheid. Met oog voor mens, milieu en maatschappij, is het belangrijk te vermelden dat drukken zonder inkt een milieuvriendelijke optie is omdat er geen inkt voor nodig is.

Hoe drukken we afbeeldingen of teksten zonder inkt?
Om een afbeelding of tekst te drukken zonder gebruik te maken van inkt, werken we met de druktechniek pregen. Pregen kan met inkt of zonder inkt. Wanneer er geen inkt wordt gebruikt tijdens het pregen wordt dit ook wel blind preeg of blind pregen genoemd.

Tijdens het proces van pregen wordt papier of karton tussen twee clichés geperst. Deze clichés passen precies op elkaar, vervormen het papier of karton en zorgen voor een scherpe afdruk. Het reliëf wat daardoor ontstaat zorgt voor een 3D-effect. Het driedimensionale reliëf kan omhoog of omlaag worden gevormd. Termen die we daarvoor gebruiken zijn embossing of debossing. Het verschil tussen embossing en debossing is dat embossing een afbeelding of tekst creëert dat omhoog oprijst uit materiaal, terwijl debossing het 3D reliëf omlaag duwt in materiaal. Ook hier gebruiken we blind embossing of blind debossing als we in dit proces geen inkt gebruiken. De resultaten van blind pregen kunnen per papiersoort sterk verschillen. 

Hoeveel verschillende reliëf effecten zonder inkt kunnen gedrukt worden?
Er kunnen veel verschillende 3D reliëf effecten gedrukt worden zonder gebruik te maken van inkten. Wanneer er geen inkt gedrukt wordt en het reliëf effect hét communicatiemiddel is op een verpakking of etiket, is het belangrijk om tijdens het design proces na te denken hoe u wilt communiceren door middel van lichtinval, schaduwen en texturen.  

Allereerst moet er een keuze gemaakt worden welk type preeg: blind embossing of blind debossing.
Verder is het mogelijk om een reliëf met gelijke hoogte (enkellaags) of in multi-level te laten drukken. Bij enkellaags reliëf is de diepte of hoogte in het hele beeld gelijk. Bij multi-level reliëf worden er verschillende dieptes of hoogtes gedrukt. In beide gevallen ontstaat er een 3D effect. Ook is het belangrijk welke papier- of kartonsoort er gebruikt wordt. Per papiersoort kunnen de 3D-effecten namelijk sterk verschillen.

Kunnen afbeeldingen of teksten zonder inkt op alle papier en kartonsoorten worden gedrukt?
Nee, niet alle soorten papier en karton zijn geschikt. De samenstelling van het papier of karton, uw ontwerp en de gekozen druktechniek (blind embossing of blind debossing) bepalen het resultaat. Vanzelfsprekend hebben we een grote collectie (dun) papier en (dikker) karton, waarop geweldige 3D reliëf effecten kunnen worden aangebracht.

Is drukken zonder inkt duurzaam?
Blind pregen is misschien wel de meest milieuvriendelijke optie omdat er geen inkt voor nodig is. Ideaal wanneer duurzaamheid voorop staat.

Is het drukken zonder inkt geschikt voor etiketten en verpakkingen?
3D reliëf effecten zijn in principe geschikt voor alle etiketten en verpakkingen. Houd wel in acht dat zonder gebruik te maken van inkt, het ontwerp moet kloppen om de communicatie boodschap goed over te krijgen. Drukken zonder inkt kan waanzinnige resultaten opleveren, het zal de visuele aantrekkingskracht van uw merk kan verbeteren. Kijk naar onze voorbeelden!

Combineert een reliëf effect zonder inkt goed met andere drukwerk effecten?
Wanneer er gekozen wordt voor drukken zonder inkt is het handig te weten of u dit wilt vanwege de ‘look en feel’ of dat u dit kiest vanuit een duurzaam oogpunt. Gaat u voor een bijzondere en aantrekkelijke verpakking of etiket met een naturel, ton sur ton, pure ‘look en feel’ dan kunt u het drukwerk aanvullen met transparante (kleurloos) matte en glanzende effecten, Spot UV, een soft touch of het lamineren van het drukwerk. Wat u ook kiest, de uitstraling van de verpakking of het etiket zal naar een hoger niveau worden getild.

Design tips

  • De druktechniek pregen is onder te verdelen in twee types; embossing en debossing. Bij embossing rijst het reliëf op uit materiaal, en bij debossing wordt het 3D reliëf omlaag geduwd in materiaal
  • Omdat er geen inkt wordt gedrukt, is het belangrijk om vooraf te bedenken, hoe u wilt communiceren door middel van lichtinval, schaduwen en texturen
  • Per papiersoort kunnen de 3D-effecten sterk verschillen
  • Blind pregen is een ideale manier om bepaalde delen van het drukwerk extra te laten opvallen, met behoud van de rust in het ontwerp
  • Drukken zonder inkt creëert een betoverend en luxueus gevoel aan uw verpakking of etiket
  • Driedimensionale reliëf effecten kunnen zowel all-over als in specifieke details worden aangebracht op het drukwerk

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over drukken zonder inkt?

Heeft u vragen over de mogelijkheden van drukken zonder inkt? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over welke drukwerk effecten goed combineren? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier