Menu

Vellen diepdruk

'Met diepdruk kan er in één doorgang, zowel kleur als all-over structuur aangebracht worden.' 

De druktechniek diepdrukken
Diepdruk is één van de oudste druktechnieken die er bestaat. Bij diepdruk ligt het te drukken beeld verdiept in de drukvorm.

De vellen diepdrukpers van Vrijdag Premium Printing werkt met cilinders. Elke cilinder draait in de inkt, waarna de overtollige inkt er afgerakeld wordt door een rakelmes. De overgebleven inkt blijft achter in het verdiepte gedeelte van de cilinder. Het te bedrukken papier of karton wordt tussen de drukcilinder en een tegendrukcilinder getransporteerd onder drukspanning. Hierbij wordt de inkt rechtstreeks overgebracht op het papier of karton.

Drukken op vellen niet op rol
Bij Vrijdag Premium Printing drukken we op vellen niet op rol. Dit heet vellen diepdruk. Het grote voordeel van drukken op vellen ten opzichte van rotatie diepdruk is dat we in staat zijn om kleinere oplages te drukken. Dat is bij rotatie diepdruk niet mogelijk, daar is men gebonden aan zeer grote oplagen. Een ander voordeel van vellen diepdruk is dat de vellen na de diepdrukpers ook door andere drukpersen kunnen gaan. Hierdoor kunnen er meerdere drukwerk effecten worden toegevoegd verzorgd door verschillende drukpersen. Denk aan offsetdruk, foliedruk of preeg.

Voordelen van vellen diepdruk
De MOOG vellen diepdrukpers biedt vele voordelen zoals:

 • Drukken van kleinere oplages
 • Drukken van meerdere speciale drukwerk effecten in één doorgang
 • Drukken van realistisch metaal- en parelmoer effecten (denk aan zilver-, goud-, rosé- en koperkleuren)
 • All-over aanbrengen van structuren (extra hoogte en textuur) op papier en karton
 • Drukken van dekkende en intense kleuren
 • Hoge kleur constantheid door de hele oplage heen
 • Drukken van unieke Pantone kleuren
 • Drukken van CMYK op een witte basis en drukken in RGB op een zwarte basis
 • Drukken van afbeeldingen op donker doorgekleurd papier en karton
 • Naast conventionele inkten kan de MOOG diepdrukpers ook UV inkten en lakken op papier en karton drukken.
 • Bij diepdruk kan de gebruikte inkt niet migreren, de reden hiervoor is dat deze inkt geen minerale oliën bevat. 

Voeg hoogte en textuur toe aan drukwerk
De vellen diepdrukpers is dankzij de speciale UV-installatie in staat om een dikkere laag inkt te drukken. De UV-installatie zorgt ervoor dat de inkt snel kan drogen wat leidt in extra hoogte en textuur op paper of karton. De extra hoogte en textuur kan zowel all-over als in spot worden aangebracht. Een andere specialiteit is dat op de pers ook een all-over preging op vellen van 70 x 100 cm aangebracht kan worden. 

Drukken in RGB
Het RGB kleuren scala is veel groter dan CMYK en de effecten zijn ontzettend vernieuwend. Bij RGB drukken kunnen we ook alleen met pigmenten gebruiken waardoor het mogelijk is om afbeeldingen op donker doorgekleurd papier en karton te vervaardigen. Drukken in RGB biedt grafisch designers en verpakkingsontwerpers veel nieuwe mogelijkheden. Denk aan een groter kleuren scala, een breder kleurbereik en een hogere kleurverzadiging. Het voegt ook een unieke oppervlakteglans toe. De gebruikte parelmoerpigmenten leiden tot interessante licht- en parelmoer drukwerk effecten.

Toepassing van vellen diepdruk
Diepdruk is zeer geschikt voor de productie van kwaliteitsverpakkingen. Marktsegmenten die vellen diepdruk inzetten voor hun verpakkingen zijn o.a. de cosmetica, automotive, chocolade, tabak en luxe tijdschriften.


Terug naar overzicht technieken

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over vellen diepdruk?

Heeft u vragen over de techniek diepdrukken? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier