Menu

Holografische folie

‘Een metallic folie met 2D of 3D patronen in futuristische kleuren’

Holografische folie maakt een buitengewoon visueel ontwerp statement!
De effecten van holografische folies zijn ontzettend populair. Het spreekt de meeste consumenten meteen aan. De reflectie van het lichtinval zorgt ervoor dat een patroon, dessin of afbeelding in de folie verandert van kleur. Hoe groter een hologram, hoe meer lichtinval en hoe ‘ruimtelijker’ de holografische reflectie. Het effect van een hologram heeft iets magisch en kan een goede manier zijn om op te vallen bij de consument.  

Holografische folie is niet alleen decoratief, het kan ook een manier zijn om een product of merk te beveiligen. Een hologram is namelijk moeilijk na te maken of te kopiëren. Een hologram is een zichtbaar (opvallend) kenmerk op een verpakking  of etiket. Het ligt aan de waarde van een product of een merk zo’n echtheidskenmerk in de vorm van een hologram nodig heeft om zo namaak en fraude tegen te gaan.

Hoe drukken we holografische folie?
Holografische folie wordt door middel van foliedruk op drukwerk aangebracht. Bij Vrijdag Premium Printing brengen we folie middels warmte en druk aan. Deze techniek wordt ook wel warmdrukfolie, hot foil, hot foil stamping, hot stamp of hot foiling genoemd. Holografische folie wordt dus op dezelfde manier gedrukt als b.v. metallic-, parelmoer- of pigment folie. Door middel van een cliché (metalen plaat) wordt de folie op het onderliggende papier of karton getransfereerd. Door hitte en druk worden onregelmatigheden en ruwheid van het gebruikte papier of karton geëgaliseerd. 

Hoeveel verschillende holografische folie patronen zijn er beschikbaar?
Holografische folies zijn verkrijgbaar in verschillende patronen! Deze patronen of dessins kunnen variërend van stippen, vierkanten, gebarsten ijs, regenboog, lichtzuilen, sneeuwvlokken en wervelingen. Er zijn ontelbare variaties kant-en-klare holografische folies beschikbaar, maar mocht het juiste patroon dessin er niet tussen zitten, dan is het ook mogelijk om een eigen ontwerp te laten maken.

Wat is het verschil van 2D of 3D holografische afbeeldingen?
2D holografische folie geeft een plat beeld dat zich kenmerkt door patronen, dessins en veranderingen van kleuren. 3D holografische folie geeft een ruimtelijk beeld, foto of object weer. Bij 3D holografische folie zijn de kleurveranderingen eindeloos en dit is altijd afhankelijk van de lichtinval op de folie.

Hoeveel verschillende holografische folie kleuren zijn er beschikbaar?
Holografische warmdrukfolies zijn verkrijgbaar in ontelbaar veel varianten, zoals zilver, goud, transparant en een grote reeks van andere metallic kleuren. Goed om te weten is dat zilver- of goudkleurige folie over het algemeen het beste holografische effect genereert.

Kan holografische folie gedrukt worden op papier en karton?
Ja, we kunnen holografische folies prima drukken op zowel papier als karton. 

Zijn holografische folie duurzaam?
Holografische folie bestaat uit een kunststof drager en een flinterdun metallic laagje. Dit metallic laagje van enkele microns wordt overgezet op het papier of karton. Momenteel loopt er een pilot om de kunststof drager te recycleren en te hergebruiken. 

Is het holografische folie drukwerk effect geschikt voor etiketten en verpakkingen?
Ja, holografische folie drukwerk effecten zijn geschikt voor bijna alle etiketten en verpakkingen.  

Holografische folies en drukwerk beveiliging
Holografische folie kan worden aangebracht op drukwerk of producten als beveiligingselement tegen fraude en namaak. Een hologram is namelijk moeilijk na te maken of te kopiëren. Wilt u graag een uniek zichtbaar kenmerk toevoegen aan uw product? Dan is holografische folie zeker een optie. Vrijdag Premium Printing biedt u deze mogelijkheid. Meer info over beveiligd drukwerk vindt u verderop op onze website. 

Combineert holografische folie goed met andere drukwerk effecten?
Ja, holografische folie combineert goed met andere drukwerk effecten. Vooral wanneer een merk of product beschermd moet worden tegen fraude of namaak is het aan te raden om holografische folie te combineren met andere drukwerk effecten. Dit kunnen zichtbare en onzichtbare beveiligings- drukwerktechnieken  zijn. Denk bij zichtbare drukwerktechnieken aan pregen en microstructuren en bij onzichtbare drukwerktechnieken aan infrarood inkt, ultraviolet inkt, thermochrome inkt en DNA inkt. Het combineren van drukwerk effecten is dus niet alleen handig als beveiligingselement het creëert een unieke uitstraling.

Design tips

  • Een hologram is moeilijk na te maken of te kopiëren
  • Hoe groter een hologram, hoe meer lichtinval, reflectie en hoe 'ruimtelijker' het effect
  • De mogelijkheden van holografische patronen of beelden zijn eindeloos
  • Het is mogelijk om een eigen hologram ontwerp (evt. met logo) laten maken
  • Er zijn ontelbare kant-en-klare holografische folies beschikbaar
  • Holografische folie kan worden aangebracht op drukwerk of producten als beveiligingselement tegen fraude en namaak
  • 2D holografische folie geeft een plat beeld, kenmerkt zich door patronen, dessins en veranderingen van kleuren
  • 3D holografische folie geeft een ruimtelijk beeld, foto of object weer, natuurlijk zijn de kleur veranderingen hier ook eindeloos
  • Gebruik holografische folie met mate. Te veel in het drukwerk kan afbreuk doen aan het effect

Terug naar overzicht drukwerk effecten

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over holografische folie?

Heeft u vragen over holografische folie? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier