Menu

Vernissen

'De belangrijkste functie van vernis is dat het drukwerk extra wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf'

De veredelingstechniek vernissen
Vernis kan worden gezien als een inkt, echter deze inkt bevat geen pigment. De samenstelling van vernis is verder bijna gelijk aan die van inkt. Vernis wordt als een drukinkt aangebracht om het drukwerk te beschermen en te verfraaien. Vernis vermindert de invloed van weer, vocht en licht op het drukwerk. Het voordeel van deze techniek is dat deze in-line, op een normale druktoren, aangebracht kan worden.

Voordelen van vernissen

  • Geeft textuur en details aan het design, terwijl andere delen onbehandeld blijven
  • Kan geheel of plaatselijk worden aangebracht (spot vernis)
  • Kan worden gebruikt om tekst en het logo op de pagina te laten opvallen
  • Voegt luxe toe aan uw ontwerp en verpakking


Conventionele glans of matte vernislaag
Glansvernis heeft een bepaalde glans maar is niet te vergelijken met een dispersie glanslak die op een speciale laktoren aangebracht wordt (zie techniek “lakken”) . Voor matvernis geldt hetzelfde.

U.V. Vernis
Naast gewone vernis bestaat er ook UV-vernis. Gewone vernis wordt gedroogd door lucht en UV-vernis wordt gedroogd door UV-licht. UV-vernis droogt sneller, met als resultaat dat de vernis harder is en een betere bescherming biedt tegen krassen en vocht. 

All over- en Spot UV-vernis
Vernis kan aangebracht worden over het gehele drukwerk maar het is ook mogelijk om vernis alleen op bepaalde plekken aan te brengen. Dit wordt spotvernis genoemd. Spot UV-vernis kan aangebracht worden in alle vormen en maten. Er kan nadruk worden gelegd op bepaalde elementen van het  design, maar er kan ook een ander design door Spot UV-vernis worden toegevoegd, als een extra laag. Denk dan bijvoorbeeld aan een logo in Spot UV-vernis die 'los' bovenop een ander onderliggende ontwerp is aangebracht. Dit leidt tot bijzondere en zeer opvallende effecten. 

Terug naar overzicht technieken

Vragen over vernissen?

Heeft u vragen over de druktechniek vernissen? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier