Menu

Pregen

'Drukken zonder inkt. Het reliëf brengt papier of karton tot leven'

De veredelingstechniek Pregen
Pregen wordt ook wel prägen, embossing, reliëfdruk, blinddruk, blindpreeg of droogstempel genoemd. Pregen is het vervormen van papier of karton door het tussen twee clichés te persen. De twee clichés zijn een patrijs en matrijs. Deze passen op elkaar en zorgen voor een scherpe afdruk. Het reliëf wat daardoor ontstaat zorgt voor een 3D effect. Preeg resultaten kunnen per papiersoort sterk verschillen.

Enkel laags of multi level pregen
Voor een chique uitstraling en stijlvolle afwerking adviseren we vaak "less is more". De druktechniek pregen kan het beste selectief in een ontwerp toegepast worden. Dit kan bijvoorbeeld door alleen een logo of een klein accent als preeg toe te voegen. Bij Vrijdag Premium Printing is het ook mogelijk te kiezen voor een enkel laags preeg of multi level preeg. Bij enkel laags pregen is de reliëf diepte of hoogte overal gelijk. Bij multi level pregen worden er verschillende dieptes of hoogtes gedrukt. Door de afdruk in verschillende niveau's, ontstaat er een 3D effect. 

Voordelen van pregen

  • Branding zonder het gebruik van een andere kleur
  • Hoge impact, vooral wanneer gecombineerd met andere veredelingstechnieken
  • Tactiele afwerking

Toepassing van pregen
Pregen is geschikt voor teksten en letters, logo’s, afbeeldingen, prints, dessins, fijne tekeningen, maar ook voor volvlakken.

Veredelingstechnieken combineren
Het combineren van pregen met andere veredelingstechnieken uw product of verpakking naar een hoger niveau tillen. Voor Vrijdag Premium Printing is de preegtechniek bij uitstek een techniek waarmee wij ons onderscheiden. Door jarenlange ervaring en continue verfijning hebben we de receptuur van materiaal, machine en mens van deze techniek tot in de puntjes geperfectioneerd. Hierdoor ontstaat preegwerk welke wereldwijd herkend wordt door haar uitzonderlijke uitstraling. 

Terug naar overzicht technieken

Pregen op Doorgekleurd Papier

Pregen op gekleurd papier geeft een mooie en bijzondere uitstraling aan een verpakking. De tactiele afwerking, de 3D visuele effecten en branding zonder het gebruik van een andere kleur brengen het papier of karton tot leven. Preeg resultaten kunnen per papiersoort sterk verschillen. Laat u daarom adviseren door een van onze papier specialisten.

Lees meer over Drukken op Speciale Papiersoorten

Vragen over Pregen?

Heeft u vragen over druktechniek Pregen? Over Enkel laags of multi level pregen, hoe het gecombineerd kan worden met andere veredelingstechnieken of hoe pregen uw product of verpakking naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier