Menu

Pregen

'Drukken zonder inkt. Het reliëf brengt papier of karton tot leven'

De veredelingstechniek Pregen
Pregen wordt ook wel prägen, embossing, reliëfdruk, blinddruk, blindpreeg of droogstempel genoemd. Pregen is het vervormen van papier of karton door het tussen twee clichés te persen. De twee clichés zijn een patrijs en matrijs. Deze passen op elkaar en zorgen voor een scherpe afdruk. Het reliëf wat daardoor ontstaat zorgt voor een 3D effect. Preeg resultaten kunnen per papiersoort sterk verschillen.

Enkellaags of multilevel pregen
Voor een chique uitstraling en stijlvolle afwerking adviseren we vaak "less is more". De druktechniek pregen kan het beste selectief in een ontwerp toegepast worden. Dit kan bijvoorbeeld door alleen een logo of een klein accent als preeg toe te voegen. Bij Vrijdag Premium Printing is het ook mogelijk te kiezen voor een enkellaags preeg of multilevel preeg. Bij enkellaags pregen is de reliëf/diepte of -hoogte overal gelijk. Bij multilevel pregen worden er verschillende dieptes of hoogtes gedrukt. Door de afdruk in verschillende niveau's, ontstaat er een 3D effect. 

Voordelen van pregen

  • Branding zonder het gebruik van een andere kleur
  • Hoge impact, vooral wanneer gecombineerd met andere veredelingstechnieken
  • Tactiele afwerking

Toepassing van pregen
Pregen is geschikt voor teksten en letters, logo’s, afbeeldingen, prints, dessins, fijne tekeningen, maar ook voor volvlakken.

Veredelingstechnieken combineren
Het combineren van pregen met andere veredelingstechnieken zal uw product of verpakking naar een hoger niveau tillen. Voor Vrijdag Premium Printing is de preegtechniek bij uitstek een techniek waarmee wij ons onderscheiden. Door jarenlange ervaring en continue verfijning hebben we de receptuur van materiaal, machine en mens van deze techniek tot in de puntjes geperfectioneerd. Hierdoor ontstaat preegwerk dat wereldwijd herkend wordt door haar uitzonderlijke uitstraling. 

Terug naar overzicht technieken

Vragen over pregen?

Heeft u vragen over de druktechniek pregen? Over enkellaags of multilevel pregen, hoe het gecombineerd kan worden met andere veredelingstechnieken of hoe pregen uw product of verpakking naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier