Menu

Mat en glans

‘Combineer mat en glans effecten voor een prachtig contrast’

Matte en glanzende drukwerk contrasten zijn tijdloos!
Contrasten toevoegen op drukwerk van verpakkingen en etiketten kan een effectieve manier zijn om op te vallen bij de consument. Matte en glanzende effecten spelen niet alleen met de ogen, het creëert ook textuur. De subtiele zachtheid van het matte effect, gecombineerd met de reflecterende hoogglans voegt meteen een interessante “look & feel” meerwaarde toe aan product presentaties.

Hoe drukken we een mat en (hoog)glans effect?
Matte en glanzende drukwerk effecten worden gedrukt met speciale lak. Er wordt een flinterdun laagje lak op drukwerk aangebracht en afhankelijk van het type lak, ontwikkelt zich een bepaald effect. Mat of (hoog)glanzend. 

Hoeveel verschillende mat en glans kleur effecten kunnen gedrukt worden?
Matte en glanzende effecten kunnen zowel in transparant als in gekleurde lak gedrukt worden. Wanneer men kiest voor een transparante lak is de ondergrondkleur van het papier of karton van invloed op het eindresultaat. Wat ook mogelijk is, is het drukken van een transparante lak over een basis van kleuren drukwerk. Voor matte en glanzende effecten die gedrukt worden met gekleurde lak kan men kiezen uit CMYK en PMS kleuren.

Kan mat en glans gedrukt worden  op papier en karton?
Ja, we kunnen zowel matte als glanzende effecten prima drukken op papier en karton. 

Is mat en glans drukwerk duurzaam?
Er zijn verschillende lakken verkrijgbaar. Lakken op waterbasis en lakken die biologisch afbreekbaar zijn, zijn voorbeelden van duurzame lakken. We proberen zoveel mogelijk duurzame lakken te gebruiken en samen met onze leveranciers testen we continue om meer milieuvriendelijke grondstoffen te gebruiken. Afhankelijk van het lak effect wat gewenst is, zullen we een passende lak aanbieden.

Is het mat en glans drukwerk effect geschikt voor etiketten en verpakkingen?
Ja, matte en glanzende drukwerk effecten zijn geschikt voor bijna alle etiketten en verpakkingen. Of het nu all-over of als detail wordt gebruikt, het contrast waar het mat en glans effect voor zorgt, zal een meerwaarde creëren. Het mooie van de combinatie mat en glans is, dat er zowel gespeeld kan worden met het visuele (look) als textuur (feel). Dit maakt dit drukwerk effect onderscheidend van de andere effecten.

Combineren matte en glanzende effecten goed met andere drukwerk effecten?
Ja, matte en glanzende effecten combineren heel goed met andere drukwerk effecten. Combineer bijvoorbeeld: Mat glans met pregen of Mat glans met diepdruk of Mat glans met foliedruk! Door verschillende drukwerk effecten te combineren is het mogelijk om een verpakking of etiket te voorzien van een unieke uitstraling.

Design tips

  • Matte en glanzende effecten kunnen zowel met transparante als gekleurde lak worden gedrukt
  • Zorgt voor een textuur in het drukwerk
  • Kan all-over of plaatselijk (als detail) worden aangebracht
  • Ideaal om teksten en logo's op een verpakking te laten opvallen
  • Voegt luxe toe aan het drukwerk
  • Is vingerafdrukbestendig (hygiene)

Terug naar overzicht drukwerk effecten

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over mat en glans effecten?

Heeft u vragen over mat en glans effecten? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier