Menu

Spot UV

‘Een glanzende laklaag om bepaalde delen van het drukwerk zoals logo’s, letters en icoontjes te accentueren’

Glanzende lak op bepaalde 'spots' op het drukwerk
Spot UV is een laklaag met extreme glans.  En kan een geweldige manier zijn om nadruk te leggen op bepaalde delen van het drukwerk. Zeer geschikt om logo’s, teksten, icoontjes of delen van een afbeelding te accentueren. Het toevoegen van Spot UV aan het drukwerk van een verpakking of etiket zorgt voor een unieke en luxe uitstraling.

Spot UV kan naast glans ook in verschillende laagdiktes worden aangebracht op een drukvel. Dat maakt dat de effecten van Spot UV niet alleen spelen met de ogen (mat en glans effecten), maar ook spelen met de tast. Textuur aanbrengen door middel van Spot UV, kan door te variëren in hoogte van de Spot UV lak en door matte en gladde oppervlakte effecten. Dankzij de vele effecten die Spot UV kan creëren is dit drukwerk effect geliefd bij vele klanten.

Hoe drukken we het Spot UV?
Spot UV wordt gedrukt met onze vellen offsetdrukpers. We drukken een flinterdun laagje Spot UV lak en direct na het drukken van de lak worden de vellen blootgesteld aan ultraviolet licht. Dit UV-licht laat de Spot UV afdruk meteen uitharden. Omdat het uithardingsproces snel verloopt, is het ook mogelijk om in plaats van een flinterdun laklaagje te kiezen voor een dikkere laag Spot UV lak. Het aanbrengen van meer volume Spot UV lak zorgt voor textuur en reliëf op het drukwerk. Dit Spot UV-effect is de moeite waard om te overwegen want deze resultaten zijn verbluffend mooi. 

Hoeveel verschillende Spot UV kleur effecten kunnen gedrukt worden?
Spot UV-effecten kunnen zowel in transparant als in gekleurde lak gedrukt worden. Natuurlijk heeft de ondergrondkleur van het papier of karton grote invloed op het eindresultaat. Donkere achtergronden creëren vaak het sterkste contrast met de hoogglans lak. 

Kan Spot UV gedrukt worden  op papier en karton?
Ja, we kunnen Spot UV prima drukken op zowel papier als karton. Spot UV laat zich het beste combineren met mat afgewerkt papier, soft touch of een donkere achtergrond. Dit contrasteert het sterkst met de extreme glans. 

Is Spot UV-drukwerk duurzaam?
Spot UV met matte look is duurzamer dan de glanzende variant, omdat het vrij is van oplosmiddelen en geen vluchtige organische stoffen uitstoot bij uitharding. In elke stap van het drukwerk proces proberen we bij Vrijdag Premium Printing mogelijk duurzame grondstoffen te gebruiken en samen met onze leveranciers testen we continue milieuvriendelijkere grondstoffen.

Is het Spot UV-drukwerk effect geschikt voor etiketten en verpakkingen?
Ja, Spot UV is geschikt voor bijna alle etiketten en verpakkingen. Hoewel Spot UV vaak wordt ingezet om detailelementen te voorzien van extra hoogglans laag, kan Spot UV ook all-over gedrukt worden.

Combineert Spot UV goed met andere drukwerk effecten?
Ja, Spot UV combineert goed met andere drukwerk effecten. Combineer bijvoorbeeld: Spot UV met pregen of Spot UV met folie of Spot UV met diepdruk! Door verschillende drukwerk effecten te combineren is het mogelijk om een verpakking of etiket te voorzien van een unieke look en feel.

Design tips

  • Spot UV komt het beste tot zijn recht op een matte ondergrond.
  • Kan in verschillende hoogte/dikte worden aangebracht op een drukvel
  • Is vlek en kras bestendig
  • Kan zowel transparant als gekleurd gedrukt worden
  • Kan all-over of plaatselijk (als detail) worden aangebracht
  • Ideaal om teksten en logo's op een verpakking te laten opvallen
  • Voegt luxe toe aan het drukwerk
  • Spot UV kan worden gedrukt op een effen achtergrond, dit kan een optisch effect te creëren
  • Kies kleuren met een hoog contrast om optimaal te profiteren van het glanzende effect
  • Het is mogelijk om waterdruppels te ‘drukken’ met Spot UV

Terug naar overzicht drukwerk effecten

Aanleverspecificaties drukwerkbestanden

De aangeleverde digitale bestanden worden door onze prepress afdeling vakkundig beoordeeld op bruikbaarheid en compleetheid. We kijken naar de volledigheid, grafische kwaliteit van het beeldmateriaal, leesbaarheid, kleurbeheer en of met het aangeleverde materiaal gerealiseerd wordt wat u voor ogen heeft.

Lees meer over Prepress

Vragen over spot UV effecten?

Heeft u vragen over spot UV effecten? Op zoek naar deskundig bedrukkingsadvies voor nieuwe of bestaande productverpakkingen? Heeft u vragen over de speciale drukwerk effecten en wat deze voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Naar Contactformulier