Menu

Interview met strategisch verpakkingsontwerper Pieter Steenaert over het drukwerk effect: Vellen diepdruk

Pieter Steenaert, mede-eigenaar van Brum Design is een van de verpakkingsontwikkelaars / designers die hebben meegewerkt aan een korte videoreeks van Vrijdag Premium Printing over drukwerk effecten. Maak kennis met Pieter en zijn kijk op de mogelijkheden van drukwerk effecten op verpakkingen middels de vellen-diepdruk techniek.


‘Realistisch gedrukte metaal effecten, all-over structuurlakken en drukken in RGB; vellen-diepdruk maakt het mogelijk, ook in beperkte oplages”

Pieter Steenaert – “Wij verrassen de klant steeds weer met opvallend goed verpakkingsontwerp. Door net even anders te denken en te doen. Ontwerpen is mensenwerk. Het gaat over aandacht en creativiteit. 


Wat zijn volgens jou de verpakkingstrends van dit moment? 
Pieter: Je ziet dat er steeds meer aandacht is voor de kwaliteit waarmee een verpakking gemaakt is. Een origineel ontwerp waar echt een verhaal in zit en een hoogwaardige uitvoering met mooie materialen en drukwerk.

De vraag naar duurzame verpakkingen is groeiend. Merk jij dat je klanten op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is op gebied van duurzame drukwerk effecten?
Pieter: Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met bruine dozen en zakken. Men heeft vaak nog niet door dat opvallende drukwerkeffecten als hoogglanzende goud, zilver en andere metaal effecten  tegenwoordig ook duurzaam kunnen.

Hoe kan drukwerk de waarde van een verpakking verhogen en helpen bij opvallen in het schap?
Pieter: Om op te vallen in het schap moet je er uit springen ten opzichte van je omgeving. Intense kleuren kunnen daarbij helpen. Ook zijn er effecten waarbij het drukwerk lijkt te veranderen als je er langs loopt en beweging trekt extra de aandacht. Veel artikelen worden een echte ‘wanna have’ door de verpakking. Packaging is dan ook de vijfde P voor marketeers.

Hoe kan diepdruk een unieke uitstraling aan een verpakking toevoegen?
Pieter: We spreken bij verpakkingen vaak over de ‘handwaarde’. Als iemand een verpakking in de hand heeft, dan zie je dat er interactie mee is. Er is extra aandacht voor, en dat bereik je door mooi drukwerk. Via diepdruk kun je meer inkt opbrengen en daarmee kunnen er speciale effecten gedrukt worden, zoals bijvoorbeeld parelmoer. Ook kan je op donker papier drukken door de hoge dekking. Zo creëer je extra aandacht voor je verpakking.

Diepdruk techniek kan veel verschillende effecten op papier en karton realiseren, van welke drie drukwerk effecten wordt jij razend enthousiast en waarom?
Pieter: Voor luxe producten en special editions wordt ik erg enthousiast van de briljante metallic effecten. Zeker op donkere papiersoorten geven deze extra effect. Bij wit papier geeft parelmoer net even dat extra cachet aan het drukwerk.

RGB drukken op zwarte basis is iets wat middels de diepdruk techniek mogelijk is. Het RGB kleuren scala is veel breder dan CMYK en de effecten zijn ontzettend vernieuwend. Voor welke branche zie jij hier kansen?  
Pieter: Het is een hele bijzondere druktechniek en het kleurbereik is inderdaad veel groter dan in CMYK. Daarom zie ik kansen voor bijvoorbeeld brochures van auto’s, waar nu de autolakken als aparte kleuren gedrukt worden. Dat is met de RGB techniek niet meer nodig. Binnen packaging denk ik als eerste aan cosmetica want daar is de toegevoegde waarde van mooi drukwerk extra groot. 

Wat vind jij belangrijk in de samenwerking met een drukkerij?
Pieter: Het belangrijkste bij de samenwerking met een drukkerij is dat je elkaar verstaat, dat er korte lijnen zijn en we elkaar uitdagen. Bij Brum Design staat samenwerking centraal en denken we in oplossingen; hoe kan het beter? Het is voor ons cruciaal dat een partner als een drukkerij ook zo denkt. Zo komen we samen tot verrassende resultaten die echt vernieuwend zijn.

Bedankt Pieter Steenaert voor de fijne samenwerking en je deelname aan deze videoreeks over drukwerk effecten.
Wilt u het beste uit uw merk naar boven halen? Neem contact op met Brum Design!

Brum Design
Pieter Steenaert
Jaap Bijzerweg 21b
3446 CR Woerden
Nederland
Telefoon: +31(0)348 41 26 91

Email: pieter@brumdesign.nl
Website: https://brumdesign.nl/

Volg Brum Design op social media!

                    

 

 

Blog overzicht