Menu

Interview met brand- en verpakkingsontwerpster Ingrid van Engelen over het drukwerk effect: Lakken.

Ingrid van Engelen, mede-eigenaar van Freelanceteam,  is een van de verpakkingsontwikkelaars / designers die hebben meegewerkt aan een korte videoreeks van Vrijdag Premium Printing over drukwerk effecten. Maak kennis met Ingrid en haar kijk op verpakkingsdesign. Het drukwerk effect in de video met Ingrid gaat over de effecten van het aanbrengen van lakken.
 
‘Geef drukwerk meer glans! Ga voor lak.’’

Freelanceteam: “Creatieven in communicatie.” Een verpakking heeft als doel te communiceren met de koper. De aandacht te trekken en een boodschap over te brengen. Verpakkingen ontworpen door Ingrid van Engelen hebben een doordacht uiterlijk en uitstraling. Met 25 jaar ervaring werkt Ingrid niet voor de minste merken.

Hoe belangrijk is het voor de uitstraling van een verpakking om een drukwerk effect toe te voegen aan het ontwerp?
Ingrid: Heel belangrijk! Mijn uitdaging met een design maken is om er uit te springen bij vergelijkbare verpakkingen van de concurrent. Dat krijg je vaak voor elkaar door iets speciaals te doen met bijvoorbeeld een glanslak die heel subtiel is of juist een statement maakt.

Heb jij het idee dat klanten, bij het ontwikkelen van een nieuw verpakkingsontwerp, zich bewust zijn van de toegevoegde waarde van een bijzonder drukwerk effect? Zo ja, komt de klant zelf met voorbeelden?
Ingrid: De klant is zich steeds meer bewust van een stapje extra doen om onderscheid te maken met hun eigen product. Dan is de verpakking daar een wezenlijk onderdeel van. Qua mogelijkheden wat betreft de drukwerktechnieken zijn er natuurlijk trends en ik denk dat het voor de klant heel moeilijk is om daar keuzes in te maken.

Wanneer we het over het drukwerk effect lakken hebben, hoe kan een lak effect een verpakking helpen op te vallen in het schap?
Ingrid: Een verpakking met lak effecten geeft een soort beweging van glans als je langsloopt en is dus in verschillende invalshoeken ook anders in beeld. Natuurlijk draagt lichtinval en reflectie van de lak bij om de aandacht van een klant te trekken.

Sommige lak effecten spelen niet in op de visuele beleving maar meer op de tast en gevoel. Soft-touch lak is daar een voorbeeld van. Wordt inspelen op de zintuigen een steeds belangrijker aspect voor een eye-catching verpakking?
Ingrid: Zeker! Mensen willen graag het product en dus de verpakking vastpakken/voelen en krijgen daar een bepaalde associatie/gevoel bij wat een plus kan zijn voor de aankoop.

Wat zijn volgens jou de verpakkingstrends van dit moment?
Ingrid: Duurzaamheid is belangrijk op dit moment. En bij duurzaam dreigt visuele verschraling van de verpakking. Duurzame lakken op waterbasis, bijvoorbeeld, zijn beschikbaar en geven een extra accent. Ik denk dat we bewust voor verpakkingen kiezen die je als het ware koestert, een plek geeft en niet zomaar wegdoet.

De vraag naar duurzame verpakkingen is groeiend. Merk jij dat je klanten op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is op gebied van duurzame drukwerk effecten?
Ingrid: Nee, klanten weten maar zeer weinig over duurzame verpakkingen en duurzame drukwerk effecten. Het merendeel van de mensen denkt bij duurzaam aan gerecycled papier en karton, terwijl er ook duurzame drukwerk effecten zijn zoals Sparkling Mineral Powder (SMP), pregen, biologisch afbreekbare lakken en recyclebare folies.

Wat vind jij belangrijk in de samenwerking met een drukkerij?
Ingrid: Communicatie over wat de mogelijkheden zijn in druktechniek en materiaal. Ik kan iets heel speciaals ontwerpen maar als dat niet uit te voeren is, heb ik natuurlijk de plank misgeslagen. Samenwerking tussen de technische mensen bij een drukker en mij als ontwerper is dus van groot belang.

Bedankt Ingrid van Engelen voor de fijne samenwerking en je deelname aan deze videoreeks over drukwerk effecten.
Bent u opzoek naar een onvergetelijke verpakkingsontwerp voor uw merk? Neem contact op met Ingrid van Engelen.

Freelanceteam
Ingrid van Engelen
Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven
Nederland
Telefoon: +31 6 10 81 31 32

Email: ingrid@freelanceteam.nl
Website: https://freelanceteam.nl/

Volg Freelanceteam op social media!

              

 

 

 

Blog overzicht