Menu

Hoera! Vandaag bestaat ons familiebedrijf Vrijdag Premium Printing 115 jaar.

Muzikale start op 9 april 1905
Het is misschien moeilijk voor te stellen dat Vrijdag Premium Printing (dat bekend staat om verkoop bevorderende verpakkingen en etiketten) ooit begonnen is als kleine drukkerij voor bladmuziek voor lokale Eindhovense koren. 

De oprichters van Vrijdag Premium Printing waren Chris Schäfer en Louis Vrijdag. Vrienden bij een lokaal koor, op zoek naar goedkope bladmuziek. Chris was een drukker en Louis was onderwijzer. Ze begonnen samen een kleine drukkerij. In het begin waren de klanten voornamelijk muziekverenigingen, maar al snel stonden sigarenmakers en bijvoorbeeld ook Philips (toen DE gloeilampenfabriek uit Eindhoven) op de stoep voor hun drukwerk. Van bladmuziek werd de productie verbreed naar wikkels, kartonnen verpakkingen en etiketten. Dit was een schot in de roos. Etiketten drukken was een bloeiende handel en daarom verkocht de drukkerij in 1920 de afdeling boekdrukken aan Philips en ging de focus volledig naar etiketten voor de sigarenindustrie.

Chris Schäfer verlaat de drukkerij
In 1925 besloten Chris en Louis hun wegen te scheiden. Louis bleef en stond er nu als directeur alleen voor. Zijn passie om een hoge kwaliteit drukwerk te leveren door speciale drukwerk effecten (goudkleuren en vernissen) toe te voegen bleef niet onopgemerkt. Ook het aantal  klanten in het buitenland bleef groeien.

1945-1955 Roerige tijden
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was het hard werken om het bedrijf overeind te houden. Sinds het overlijden van Louis Vrijdag in 1937 staan zijn zonen; Peter en Louis jr. aan het roer. Helaas legt een brand in 1948 de drukkerij in as. Een klap voor de onderneming. Gelukkig kwam er van alle kanten hulp voor een opbouw; het Gemeentebestuur van Eindhoven, het Rijksbureau Papier en bevriende collega-drukkers helpen. 4 jaar heeft het geduurd voor een modern pand op nieuwe locatie gereed is. Deze locatie is Limburglaan 51, hetzelfde adres als waar we tot op de dag van vandaag gehuisvest zijn.

Verbreding van productenpakket
Het nieuwe bedrijfspand en grote fabriekshallen zorgden ervoor dat er ruimte kwam voor verbreding van het productenpakket. Oude machines werden vervangen en naast sigarenringen en -etiketten leverde Vrijdag vanaf 1955 ook luxe verpakkingen, flesetiketten, buswikkels, prentbriefkaarten, reclamefolders, boekwerken en handelsdrukwerk. De verbreding van het product aanbod zorgde dat Vrijdag naast de sigarenindustrie ook ging leveren aan sectoren zoals chocolade, dranken en voedings- en wasmiddelen. Onze klantportfolio buiten de sigarenindustrie is in de jaren daarna blijven groeien. Dit is iets waar we zeer trots op zijn.

Het zijn de mensen die het maken
Vrijdag Premium Printing is een bijzonder bedrijf. Klanten kiezen voor kwaliteit, bijzonder drukwerk en voor de manier waarop we werken. We kunnen veel maar hoe geavanceerd onze machines ook zijn, het zijn uiteindelijk onze mensen die het maken.

Hoewel de laatste Vrijdag telg Peter-Louis (aangetreden als directeur in 1972) in 1995 een stapje terug deed als directeur blijft Vrijdag Premium Printing een familie gestuurd bedrijf. Dankzij de grote inzet van onze medewerkers, hun harde werk, vertrouwen, loyaliteit en kennis staan we sterk in tijden als deze! 

Duurzaam ondernemen voor de volgende generatie drukkers
We staan als bedrijf voor een uitdaging om onze duurzame prestatie te verbeteren. Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren op verschillende vlakken constructieve stappen gezet richting een duurzaam bestaan, maar het is belangrijk dat duurzaamheid op strategisch niveau komt te staan. Duurzaam leven helpt namelijk niet alleen onze samenleving richting een betere toekomst. We geloven ook dat dit de enige manier is om ons bestaansrecht door te geven aan de volgende generatie drukkers.

Tot slot, wist u dat…
In de afgelopen 115 jaar Vrijdag Premium Printing diverse handelsnamen heeft gehad?
Het begon met Chr. Schäfer & CO, ging in 1916 over in De N.V. Eindhovense Drukkerij. In 1920 na verkoop van de afdeling boekdrukken aan Philips veranderde onze bedrijfsnaam naar: de Vereenigde Drukkerij en Etikettenfabriek (V.D.E.). In 1945 toen de drukkerij 40 jaar bestond, is de naam aangepast naar N.V. Drukkerij Vrijdag. Sinds 2017 is de officiële bedrijfsnaam Vrijdag Premium Printing.

Blog overzicht